czwartek, 28 marca 2024

W gminie Łubniany wykryto pałeczki bakterii E.coli

 fot. lubniany.pl
Uwaga Mieszkańcy Sołectw: Jełowa, Łubniany, Brynica, Dąbrówka Łubniańska, Masów, Grabie i Kobylno!! W związku ze stwierdzeniem w próbkach wody w punkcie poboru w m. Jełowa bakterii E.coli z wodociągu publicznego Kobylno (miejscowości Jełowa, Kobylno, Grabie, Masów, Łubniany, Brynica, Dąbrówka Łub.), woda jest czasowo niezdatna do użytku (nawet po przegotowaniu) do PONIEDZIAŁKU 5 grudnia 2022 r. Trwa płukanie i dezynfekcja sieci do czasu przeprowadzenia ponownych badań kontrolnych. Na bieżąco będą przekazywane informacje mieszkańcom na stronie http://plada-wik.pl/aktualności.
W związku z tą sytuacją, ustanawia się punkty zastępczego poboru wody:
  • Jełowa – Ochotnicza Straż Pożarna
  • Łubniany – Ochotnicza Straż Pożarna
  • Masów – świetlica wiejska
  • Brynica – Ochotnicza Straż Pożarna
  • Dąbrówka Łubniańska – sala u Bolka
  • Grabie i Kobylno – świetlica wiejska w Kobylnie

 

Osobom starszym i niesamodzielnym wodę będą dostarczać Strażacy OSP. Prosimy potrzebujących o kontakt:

  • dla Jełowej, Grabia i Kobylna – nr. tel. kom. 502 089 074.
  • dla Brynicy – nr. tel. kom. 794 007 557
  • dla Dąbrówki Łub., Łubnian, Masowa – nr tel. kom. 668 329 789

Rolnicy w wodę dla inwentarza będą zaopatrywanie beczkowozami przez firmę Plada Sp. z o.o. Informacja: tel. kom.Plada: 533 300 380.

Czym jest pałęczka E.coli?
Pałeczka okrężnicy, czyli Escherichia coli, jest niegroźną bakterią wchodzącą w skład fizjologicznej flory jelitowej ludzi i zwierząt. Niektóre gatunki bakterii są w stanie wywołać chorobę, zwykle infekcję przewodu pokarmowego. Charakterystycznymi objawami są biegunka, często z domieszką krwi lub śluzu, kurczowe bóle brzucha, nudności, wymioty, gorączka.

E_coli
facebook.com/PolskaAgencjaPrasowa

Zalecenia dotyczące zapobiegania „biegunce podróżnych” obejmują przestrzeganie zasad higieny, m.in. częste mycie rąk mydłem lub stosowanie alkoholowych środków czyszczących, zwłaszcza przed posiłkami, picie wody butelkowanej, przegotowanej lub oczyszczonej chemicznie, niespożywanie wody z kranu oraz lodu przygotowanego z wody o nieznanym pochodzeniu, stosowanie wody butelkowanej, przegotowanej lub oczyszczonej chemicznie do mycia naczyń, płukania jamy ustnej, mycia owoców i warzyw, przygotowania posiłków oraz kostek lodu, spożywanie żywności w firmowym opakowaniu lub świeżo przyrządzonej i podawanej na ciepło, niespożywanie surowego lub półsurowego mięsa i owoców morza, jak również nieobranych owoców i warzyw.

oprac. AW

źródło: https://www.mp.pl/pacjent/choroby-zakazne/

 

Facebook