czwartek, 18 kwietnia 2024

Sezon ogórkowy w pełni. Dlaczego warto jeść te warzywa?

 źródło: Pixabay

Zielone, smaczne i niskokaloryczne ogórki gruntowe pojawiają się już w przydomowych ogródkach. Niejedna gospodyni może zatem przygotować mizerię czy ukisić swoje zbiory. Te warzywa mają wiele właściwości prozdrowotnych. Jakich?

Ogórek pochodzi z Indii, gdzie był uprawiany już blisko 3 tysiące lat temu. Z czasem został pokochany na całym świecie. Podobno starożytni Egipcjanie karmili ogórkami zmarłych, a Grecy uważali, że pozytywnie wpływają na inteligencję. Uprawę tego warzywa na szeroką skalę zawdzięczamy natomiast Rzymianom. Ponoć to Włoszki odkryły upiększające właściwości ogórków i już dawno temu nakładały na twarze zrobione z nich maseczki.

Te smaczne rośliny pochodzą z rodziny dyniowatych. Łącznie jest ponad 50 różnych gatunków ogórka. W samym warzywie jest aż 96% wody, dlatego doskonale nawadniają organizm i gaszą pragnienie. Mają też działanie moczopędne – oczyszczają ciało z toksyn i wspierają metabolizm. Pomagają w odkwaszaniu organizmu.

Ogórek polecany jest cukrzykom, osobom z nadciśnieniem a także odchudzającym się. Zawiera błonnik, potas, magnez. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, który wynosi 15. Ogórki pobudzają perystaltykę jelit. Jedząc je wprost nie trzeba liczyć kalorii. 100 g ogórka ze skórką ma tylko 15 kcal. Obecna w ogórkach kukurbitacyna ma działanie antynowotworowe – hamuje wzrost komórek rakowych odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty czy piersi.

Co do atutów upiększających to substancje zawarte w ogórkach pomagają normalizować pracę gruczołów łojowych, zmniejszają widoczność porów, redukują wydzielanie sebum i koją podrażnienia. Włosom potrafią przywrócić zdrowy połysk.

ogórki
źródło: Pixabay

Uprawa

Ogórek może być uprawiany nawet na niewielkiej powierzchni. Nasiona powinno się wysiewać do gruntu, kiedy temperatura gleby przekroczy 10º C, zazwyczaj dzieje się tak w połowie maja (nie licząc tego tegorocznego). Pierwsze rarytasy pojawiają się zazwyczaj po około 2 miesiącach i trzeba je zbierać co 2 dni. Ogórek korniszony powinien mieć od 3 do 5 cm długości a konserwowy od 6 do 10 cm.

Przepisów na ich przygotowanie jest tyle ile gospodyń. Zbierane w ogródkach ogórki gruntowe nie tylko idealnie nadają się na kanapkę czy do mizerii, ale przede wszystkim do kiszenia. W tej wersji mają jeszcze mniej kalorii są bogate w witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo i wapń. Kiszone ogórki są naturalnym probiotykiem, wzmacniają odporność, oczyszczają organizm, zapobiegają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Spożywanie tego smakołyku powinny jednak ograniczyć osoby z nadciśnieniem tętniczym, ze względu na zawartość sodu.

Jak kisić ogórki?

Zebrane warzywa trzeba dobrze umyć i umieścić w szklanych słoikach z łodygami i nasionami kopru, czosnkiem, chrzanem i liściem winogron. Ogórki zalewa się gorącą solanką przygotowaną z wody i soli. Następnie zakręcamy słoiki i czekamy. Wystarczy kilka dni, około pięciu, aby uzyskać ogórki małosolne. Długie kiszenie 30-40 dni pozwala na uzyskanie ogórków kiszonych. Potem można się już tylko zajadać!

ogorki_w_sloiku
źródło: Pixabay
autor: IT

Facebook