Studenci wydali książkę kucharską. Jakie przepisy polecają?
Czasy, kiedy studencka kuchnia kojarzyła się wyłącznie z parówką i tostami, minęły bezpowrotnie. Najlepszym tego dowodem jest wydana właśnie książka kucharska autorstwa… studentów Politechniki Opolskiej. To poradnik nie byle jaki, bo zawierający przepisy na dania ze wszystkich stron świata.
Studenci z opolskiej uczelni gotować lubią i potrafią. Politechnika Opolska od kilku lat organizuje cieszące się dużą popularnością zawody w ramach Międzynarodowego Dnia Gotowania. Impreza w tym roku nie mogła się odbyć, ale zamiast niej na uczelni rozpoczynał się niedawno Wirtualny Tydzień Gotowania.
Jak dodaje organizatorka wydarzenia, studenci z zagranicy podzielą się też swoimi uwagami na temat kuchni polskiej.
A skąd pomysł na książkę kucharską? Organizatorzy podkreślają, że przepisy na tak pyszne dania po prostu nie mogły się zmarnować. Obok wersji tradycyjnej, pojawi się też elektroniczna. Sama publikacja jest owocem współpracy studentów z Instytutem Konfucjusza, kołami naukowymi, studenckim radiem EMITER i uczelnianą stołówką.
Każdego, kto ma ochotę dołączyć do tej kulinarnej podróży, zapraszamy TUTAJ