Salmonella w słodyczach marki Kinder
„Ferrero współpracuje z europejskimi organizacjami zajmującymi się bezpieczeństwem żywności w związku ze zgłoszonymi przypadkami salmonelli. Troska o konsumentów jest zawsze najwyższym priorytetem Ferrero. W ramach środków prewencyjnych Ferrero zdecydowała o wycofaniu ze sprzedaży produktów Kinder Niespodzianka Maxi 100g, Kinder Schoko-Bons 46g, 125g, 200g Kinder Maxi Mix Peluche 133g, zawierających produkt Kinder Schoko-Bons oraz Kinder Mini Eggs 100g.”– informuje producent na stronie kinder.com
Do listy produktów wycofywanych w Polsce należą:
Wszystkie opakowania Kinder Mini EGGS o gramaturze 100 g,
Wszystkie opakowania Kinder Schoko-bons o gramaturze 46 g, 125 g, jak i 200 g,
Kinder Niespodzianka Maxi Easter o gramaturze 100g i terminie minimalnej trwałości: 21.08.2022,
Wszystkie opakowania Kinder Niespodzianka Maxi o gramaturze 100 g,
Kinder Maxi Mix z maskotką o gramaturze 133g i terminem minimalnej trwałości: 21.08.2022.
Powodem podjęcia takich środków jest wykrycie salmonelli u belgijskiego dostawcy. Prewencyjne wycofywanie produktów dotkniętych ryzykiem ma również miejsce w Wielkiej Brytanii. Brytyjska Agencja Standardów Żywności zaapelowała, by nie spożywać Kinder Niespodzianek (20g), których termin minimalnej trwałości wynosi od 11.07.2022 do 07.10.2022. Pod tym względem nie mamy się czego obawiać ponieważ wszystkie 20-gramowe jajka niespodzianki, dostępne w polskich sklepach produkowane są wyłącznie w Polsce.
Czy zagrożenie zarażenia się Salmonellą nie jest zwykłym wyolbrzymianiem?
Wszystkie produkty marki Kinder miały negatywny wynik testu na obecność salmonelli. Jednak w Wielkiej Brytanii pojawiło się już kilkadziesiąt przypadków zarażeń, które łączy wcześniejsze spożycie objętych ryzykiem produktów.
Jeśli kupiłeś któryś z wymienionych produktów, stanowczo odradzamy jego spożywanie. Złym pomysłem jest również obdarowanie nim kogoś, chociażby w ramach wielkanocnego prezentu. Z Salmonellą nie ma żartów. Zarażenie niesie ze sobą objawy, które są niebezpieczne dla zdrowia, a w ekstremalnych przypadkach nawet i życia.
Co zrobić gdy już spożyłeś objęty ryzykiem produkt? Nie panikuj. Jeśli zaobserwujesz u siebie objawy zarażenia, niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem.
autor: WS
Najnowsze artykuły
- Opolscy policjanci w Auschwitz: Seminarium o prawach człowieka i przeciwdziałaniu dyskryminacji
- Opolska policjantka zdobywa złoty i srebrny medal w biegach przełajowych!
- Policja ratuje "złotego ptaka" z rąk 68-letniego kłusownika
- Brutalny atak w Opolu: dwaj mężczyźni zatrzymani za usiłowanie zabójstwa
- Harcerze na służbie w Szkocji