piątek, 22 listopada 2024

Żako kongijskie wykluły się w opolskim zoo

 fot. zoo opole

Kilka tygodni temu świat powitały trzy pisklęta żako. Gatunek ten inaczej nazywany jest papugą szarą lub papugą popielatą. Ptaki wykluły się w naszym Ogrodzie Zoologicznym w Opolu, gdzie już od 20 lat hoduje się Żako kongijskie. Na razie młode przebywają w budce lęgowej, pod opieką matki. Musimy poczekać jeszcze kilka miesięcy, by móc obejrzeć je w ogólnodostępnej wolierze. Pisklęta są już kolejnym z kolei potomstwem opolskiej pary żako.

Ogród Zoologiczny w Opolu zapewnia ptakom doskonałą opiekę i smakowitą dietę. W skład ich menu wchodzi nie tylko zróżnicowana mieszanka nasion. Oprócz tego ptaki dostają też kiełki, różne orzechy oraz owoce z dodatkiem warzyw- banany, jabłka, marchew, zielony groszek, gotowaną fasolę etc.

Żako naturalnie występują na obszarach wyspy Świętego Tomasza, wyspy Książęcej oraz Afryki środkowej w lasach galeriowych, deszczowych i namorzynowych, a także na sawannach o gęściejszym zadrzewieniu. Charakteryzują się szarym upierzeniem oraz jaskrawoczerwonym lub kasztanowy ogonem . Między samcami, a samicami nie występuje widoczny dymorfizm płciowy. Mogą występować między nimi jedynie małe różnice: w rozmiarze, bądź odcieniu. Ich gniazda znajdują się w dziuplach drzew, przeważnie 10-30 metrów nad ziemią. Samica składa od 2 do 4 jaj, które wysiaduję około 21–30 dni. Poza wolnością dożywają średnio od 45 do 55 lat.

Niestety żako figurują w Czerwonej księdze gatunków zagrożonych jako gatunek zagrożony wyginięciem. Ich zdolność do naśladowania dźwięków, w tym ludzkiej mowy zwiększa popyt na te ptaki. Liczba żako zmniejsza się ponieważ ludzie trzymają je w roli pupili domowych, czy też polują na nie w celu pozyskania mięsa oraz piór. Kolejne zagrożenie dla ptaków stanowi wycinka lasów, a tym samym utrata przez nie naturalnego środowiska, w którym żyją.

Od 2017 roku żako chronione są przez konwencje o międzynarodowym handlu dzikimi zwierzętami i roślinami gatunków zagrożonych wyginięciem.

 

fot. zoo opole

autor: WS

Facebook