Rozpoczął się sezon na jagodobranie! Święto dla zbieraczy i łasuchów
Nadeszła ta pora roku, którą każdy zbieracz owoców leśnych bardzo sobie chwali. Właśnie teraz wybierając się do lasu, możemy w nim znaleźć i zerwać prosto z krzaczka jagody. Te niewielkie, granatowe kuleczki są idealnym dodatkiem do wielu potraw. Bułeczki drożdżowe, pierogi czy koktajle z jagodami są uwielbiane przez wielu ludzi.
Do lasu z koszyczkiem można wybrać się nie tylko po grzyby, ale i po soczyste… jagody. Te smaczne owoce pojawiają się w lipcu i kuszą wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Jak je zbierać i o czym musimy pamiętać wybierając się na jagodobranie?
Przypominamy nasz ubiegłoroczny odcinek poświęcony owocom lasu, w którym Jacek opowiadał o tym, jak mądrze i dobrze zbierać jagody w lesie.
Kiedy wrócimy z jagodobrania, po umyciu owoców, możemy je ze smakiem w czystej postaci skonsumować, bądź też potraktować nasze owoce jako wyśmienity dodatek do lodów czy innych różnych słodkich przekąsek.
Z naszym leśnym skarbem można również ulepić pierogi z jagodami, które cieszą się dużą popularnością na polskich stołach.
A Wy jakie macie sposoby na jagody?
Najnowsze artykuły
- Opolscy policjanci w Auschwitz: Seminarium o prawach człowieka i przeciwdziałaniu dyskryminacji
- Opolska policjantka zdobywa złoty i srebrny medal w biegach przełajowych!
- Policja ratuje "złotego ptaka" z rąk 68-letniego kłusownika
- Brutalny atak w Opolu: dwaj mężczyźni zatrzymani za usiłowanie zabójstwa
- Harcerze na służbie w Szkocji