Rozpoczął się sezon na jagodobranie! Święto dla zbieraczy i łasuchów

Nadeszła ta pora roku, którą każdy zbieracz owoców leśnych bardzo sobie chwali. Właśnie teraz wybierając się do lasu, możemy w nim znaleźć i zerwać prosto z krzaczka jagody. Te niewielkie, granatowe kuleczki są idealnym dodatkiem do wielu potraw. Bułeczki drożdżowe, pierogi czy koktajle z jagodami są uwielbiane przez wielu ludzi.
Do lasu z koszyczkiem można wybrać się nie tylko po grzyby, ale i po soczyste… jagody. Te smaczne owoce pojawiają się w lipcu i kuszą wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Jak je zbierać i o czym musimy pamiętać wybierając się na jagodobranie?
Przypominamy nasz ubiegłoroczny odcinek poświęcony owocom lasu, w którym Jacek opowiadał o tym, jak mądrze i dobrze zbierać jagody w lesie.
Kiedy wrócimy z jagodobrania, po umyciu owoców, możemy je ze smakiem w czystej postaci skonsumować, bądź też potraktować nasze owoce jako wyśmienity dodatek do lodów czy innych różnych słodkich przekąsek.

Z naszym leśnym skarbem można również ulepić pierogi z jagodami, które cieszą się dużą popularnością na polskich stołach.

A Wy jakie macie sposoby na jagody?
Najnowsze artykuły
- Ponad 900 tysięcy złotych z budżetu województwa na projekty instytucji kultury
- Krótkie terminy na badanie tomografem w Opolu
- Piastonalia 2025 – co w programie
- Opolscy policjanci podsumowali długi weekend majowy
- „Młoda Scena NCPP”- konkurs dla młodych artystów. Sprawdź, jakie nagrody czekają uczestników