wtorek, 3 grudnia 2024

Czy mięta to zawsze dobry wybór na problemy trawienne? Farmaceuta wyjaśnia

 fot. Pixabay.com

Mięta a dokładnie Menthae piperitae folium, czyli liść mięty pieprzowej jest jedną z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych roślin leczniczych. Dostępna w postaci herbat, kropli oraz tabletek, wchodzi w skład wielu preparatów poprawiających i usprawniających nasz układ trawienny. Jednak czy stosowanie mięty zawsze jest najlepszą opcją w problemach gastrycznych?

Za działanie lecznicze mięty odpowiadają przede wszystkim olejki eteryczne – głównie mentol. Wykazuje on działanie usprawniające procesy wydzielnicze żołądka i wątroby, a co za tym idzie, pobudza działanie naszego układu pokarmowego. Mięta ma działanie rozkurczowe, zapobiega wzdęciom oraz zwiększa wydzielanie żółci.

Dotykające wielu osób bóle brzucha bardzo często spowodowane są zaburzeniem prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego wynikającego najczęściej ze złej diety, stresu oraz toksyn. W takim przypadku nie należy stosować leków przeciwbólowych z grupy NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne) np. Ibuprofen, Ketoprofen, które mają negatywny wpływ na błonę śluzową naszego żołądka i mogą nasilić niepożądane objawy.

Najlepiej sięgnąć po herbatę z mięty, popularne krople miętowe lub krople żołądkowe, które rozluźnią układ trawienny, zmniejszą nasilenie i częstość bólów żołądka. Należy jednak pamiętać, że stosowanie mięty nie zawsze jest najlepszą opcją. U osób, które cierpią na przepuklinę przełyku oraz chorobę refluksową mięta nie pomoże, a tylko nasili objawy tych chorób. Jest to istotne, ponieważ schorzenia te często mogą objawiać się bólem w nadbrzuszu, w takiej sytuacji dobrze jest zwrócić uwagę na pozostałe objawy tj. zgaga, odbijanie się czy cofanie się treści pokarmowej do przełyku.

Podsumowując i odpowiadając na tytułowe pytanie, mięta oraz preparaty, w których skład wchodzi, powinny być stosowane w pierwszej kolejności w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, z wyjątkiem osób, które cierpią na przepuklinę przełyku i chorobę refluksową. Dla nich mięta jest niewskazana.

Autor: mgr farm. Magdalena Kołtowska

Facebook