piątek, 22 listopada 2024

Gdzie jest cukier – czy stanie się dobrem luksusowym?

cukier, filiżanka fot. AZK

Ostatnimi czasy głośno zrobiło się na temat cukru, którego może zabraknąć na sklepowych półkach. Spekulacji jest tyle, co sklepów spożywczych, a być może i więcej. Jedno jest pewne, coś się zadziało i w niektórych sklepach go brakło, w innych sprzedaż była reglamentowana.

Producenci cukru tonują nastroje, mówiąc że nie grozi nam recesja na rynku w tym obszarze, bowiem ilość produkowanego cukru nie zmalała w tym roku, a to oznacza sprostanie popytowi. Jedno co się może zmienić, to niestety cena detaliczna, jednak nikt nie jest w stanie przewidzieć na jakim poziomie.

Jedni straszą, że cukru zabraknie inni, że nadszedł czas zaciskania pasa, a cukier niedługo stanie się dobrem luksusowym. Są, też tacy co uspokajają – cukru w polskich sklepach nie zabraknie.

Jak jest naprawdę?

Zwróciliśmy się z pytaniami do Krajowej Grupy Spożywczej S.A., która jest największym w Polsce i jednym z największych, co do wielkości producentem cukru w Europie. Podstawowy przedmiot działalności Grupy stanowi produkcja i sprzedaż cukru, handel wyrobami powstałymi w trakcie jego wytwarzania oraz przetwórstwo owocowo-warzywne. Aby, ukrócić spekulacje zapytaliśmy wprost, czy w tym roku, aby na pewno nie zabraknie cukru na Polskim rynku i czy KGS S.A. posiada wystarczające zapasy?

Spółka dostarcza cukier do wielu centrów logistycznych sieci handlowych, co odbywa się bez zakłóceń. Zaopatrywaniem sklepów zajmują się sieci samodzielnie. Krajowa Grupa Spożywcza wciąż posiada zapasy magazynowe. Nie ma problemów z produkcją cukru, ponieważ nie jesteśmy w okresie produkcyjnym. Nowa kampania cukrownicza rozpocznie się już we wrześniu. Do tego czasu dostawy ze strony Krajowej Grupy Spożywczej odbywają się płynnie bez problemów i wszystkie zobowiązania podjęte przez Grupę będą zrealizowane zarówno do sieci handlowych, jak i do zakładów produkcyjnych.
Szymon Smajdor – rzecznik prasowy Krajowej Grupy Spożywczej S.A.

Zatem nie powinniśmy ulegać spekulacjom medialnym, aby na rynku miało zabraknąć cukru. Mimo wszystko jednak mamy potwierdzone fakty, że cukru w niektórych sklepach nie można było zakupić, w innych był reglamentowany. O wyjaśnienie tych okoliczności poprosiliśmy w dalszej korespondencji.

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. dostarcza cukier do wielu sieci sklepów i zamówienia realizowane są zgodnie z zawartymi kontraktami, a dostawy odbywają się bez zakłóceń. Polityka cenowa sieci detalicznych jest w pełni zależna od poszczególnych sieci i dostawcy produktów nie mają na nią wpływu.
Naturalnym zjawiskiem jest zwiększony popyt w sezonie letnim, podczas którego zarówno przedsiębiorstwa przetwórcze, jak również gospodarstwa domowe wykorzystują większe ilości cukru na przetwory. Po tym okresie zapotrzebowanie na cukier wyraźnie wyhamowuje. Krajowa Grupa Spożywcza S.A. zaopatruje około 40% odbiorców cukru w Polsce. Pozostałe ok. 60% cukru jest produkowane i dostarczane do klientów w Polsce przez trzy koncerny niemieckie. Krajowa Grupa Spożywcza S.A. dostarcza cukier w ramach swoich zobowiązań.
Szymon Smajdor – rzecznik prasowy Krajowej Grupy Spożywczej S.A.

Z wypowiedzi rzecznika wiemy, że KGS S.A. wywiązuje się z zawartych umów i w pełni panuje nad sytuacją. Niepokoić może fakt, że zaopatruje polskich konsumentów jedynie w 40% zapotrzebowania, a pozostałe 60% uzależnione jest od koncernów niemieckich. To pokazuje, że nasze gospodarki są ściśle ze sobą powiązane i jakiekolwiek perturbacje na rynku niemieckim w obszarze cukrowym, realnie wpłyną na sytuację w Polsce w tym obszarze. O ile obecnie podaż cukru na rynku rodzimym jest utrzymywana na planowanym poziomie, to już innym problemem jest jego cena, czemu przyjrzymy się w następnym artykule.

 

autor: PK

Facebook