Gdzie jest cukier – czy stanie się dobrem luksusowym?
Ostatnimi czasy głośno zrobiło się na temat cukru, którego może zabraknąć na sklepowych półkach. Spekulacji jest tyle, co sklepów spożywczych, a być może i więcej. Jedno jest pewne, coś się zadziało i w niektórych sklepach go brakło, w innych sprzedaż była reglamentowana.
Producenci cukru tonują nastroje, mówiąc że nie grozi nam recesja na rynku w tym obszarze, bowiem ilość produkowanego cukru nie zmalała w tym roku, a to oznacza sprostanie popytowi. Jedno co się może zmienić, to niestety cena detaliczna, jednak nikt nie jest w stanie przewidzieć na jakim poziomie.
Jedni straszą, że cukru zabraknie inni, że nadszedł czas zaciskania pasa, a cukier niedługo stanie się dobrem luksusowym. Są, też tacy co uspokajają – cukru w polskich sklepach nie zabraknie.
Jak jest naprawdę?
Zwróciliśmy się z pytaniami do Krajowej Grupy Spożywczej S.A., która jest największym w Polsce i jednym z największych, co do wielkości producentem cukru w Europie. Podstawowy przedmiot działalności Grupy stanowi produkcja i sprzedaż cukru, handel wyrobami powstałymi w trakcie jego wytwarzania oraz przetwórstwo owocowo-warzywne. Aby, ukrócić spekulacje zapytaliśmy wprost, czy w tym roku, aby na pewno nie zabraknie cukru na Polskim rynku i czy KGS S.A. posiada wystarczające zapasy?
Zatem nie powinniśmy ulegać spekulacjom medialnym, aby na rynku miało zabraknąć cukru. Mimo wszystko jednak mamy potwierdzone fakty, że cukru w niektórych sklepach nie można było zakupić, w innych był reglamentowany. O wyjaśnienie tych okoliczności poprosiliśmy w dalszej korespondencji.
Z wypowiedzi rzecznika wiemy, że KGS S.A. wywiązuje się z zawartych umów i w pełni panuje nad sytuacją. Niepokoić może fakt, że zaopatruje polskich konsumentów jedynie w 40% zapotrzebowania, a pozostałe 60% uzależnione jest od koncernów niemieckich. To pokazuje, że nasze gospodarki są ściśle ze sobą powiązane i jakiekolwiek perturbacje na rynku niemieckim w obszarze cukrowym, realnie wpłyną na sytuację w Polsce w tym obszarze. O ile obecnie podaż cukru na rynku rodzimym jest utrzymywana na planowanym poziomie, to już innym problemem jest jego cena, czemu przyjrzymy się w następnym artykule.
autor: PK
Najnowsze artykuły
- Opolscy policjanci w Auschwitz: Seminarium o prawach człowieka i przeciwdziałaniu dyskryminacji
- Opolska policjantka zdobywa złoty i srebrny medal w biegach przełajowych!
- Policja ratuje "złotego ptaka" z rąk 68-letniego kłusownika
- Brutalny atak w Opolu: dwaj mężczyźni zatrzymani za usiłowanie zabójstwa
- Harcerze na służbie w Szkocji