Opolski wynalazek zrewolucjonizuje świat kawy?
Grupa naukowców na zlecenie opolskiej palarni kawy zbudowała urządzenie „Hardtank”. Jest to macerator do kawy. Dzieło fachowców z Wydziału Mechanicznego Politechniki Opolskiej umożliwia produkcję „cold brew” nawet 250 litrów dziennie!
„Cold brew” jest to kawa na zimno. Różni się od kawy mrożonej sposobem zaparzania. Mrożoną kawę przygotowywana jest dowolną metodą espresso, natomiast przy „cold brew” należy zalać ziarna zimną wodą. Proces ten bez użycia nowego urządzenia wymagał nawet 24h. Teraz napój można przygotować w 45-60 minut. W związku ze sposobem przygotowania, napój zawiera duże dawki kofeiny.
Ponieważ kawa macerowana jest na zimno, podlega innym procesom chemicznym niż podczas tradycyjnego zaparzania. Cechuje się zupełnie innymi doznaniami smakowymi, od tej samej kawy zaparzonej klasycznie. Pozbawiona jest kwasowości oraz goryczy i ma słodszy smak.
Współtwórcą urządzenia Hardtank’u jest dr Dariusz Andrzejewski z Katedry Technologii Maszyn i Materiałoznawstwa, a w skład zespołu badawczego wchodzili dr inż. Małgorzata Płaczek oraz dr hab. inż. Adam Niesłony z Wydziału Mechanicznego Politechniki Opolskiej.
Urządzenie znalazło również zastosowanie w przygotowywaniu herbat i likierów. Rozwiązanie zostało zgłoszone do ochrony patentowej w Polsce w 2019 r. oraz w Europie w 2020 r.
Hardtank rywalizuje teraz w finale konkursu organizowanego przez największy na świecie magazyn kawowy Sprudge Media Network. Możemy oddać na niego głos pod linkiem https://sprudge.com/vote. Należy wybrać „Hardtank” z listy „Best New Product”.
źródło: Politechnika Opolska/JZ
Najnowsze artykuły
- Opolscy policjanci w Auschwitz: Seminarium o prawach człowieka i przeciwdziałaniu dyskryminacji
- Opolska policjantka zdobywa złoty i srebrny medal w biegach przełajowych!
- Policja ratuje "złotego ptaka" z rąk 68-letniego kłusownika
- Brutalny atak w Opolu: dwaj mężczyźni zatrzymani za usiłowanie zabójstwa
- Harcerze na służbie w Szkocji