Dziś obchodzimy Dzień Gofra
Międzynarodowy Dzień Gofra 25 marca to dzień dla miłośników tych słodkich wypieków. Gofry to potrawa, która rozumie się sama przez się. Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku gofry z ciasta naleśnikowego są zwykle podawane z bitą śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem lub lodami. Chrupiący na zewnątrz i puszysty w środku, gofry są zazwyczaj podawane z bitą śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem albo lodami.
Z przekazów historycznych wynika, że gofry „narodziły się” w Belgii. Podobno wafle z ciasta naleśnikowego robiono tam już w X wieku, jednak te oficjalne uznane za pierwsze narodziły się w belgijskim Liege w XVIII wieku. Tamtejszy szef kuchni jednego z biskupów, któremu znudziły się inne łakocie, wymyślił przepis na gofry. Mimo, że gofry wymyślono w średniowieczu, jednak największą sławę otrzymały dzięki Wystawie Światowej, która w 1958 roku zawitała do Brukseli. To wtedy świat poznał ich smak i zakochał się w nim bez pamięci.
Samo święto, czyli Dzień Gofra wywodzi się jednak ze Skandynawii, ponieważ mieszkańców tego regionu charakteryzuje ogromne zamiłowanie do tego dania. Najbardziej popularne są te brukselskie, lekkie, kwadratowe, przypominające nasze gofry.
Gofra jako potrawy, a raczej słodkiej przekąski, choć może również być podawany w formie wytrawnej, nikomu nie trzeba przedstawiać. Sam w sobie jest produktem prostym przygotowanym na bazie ciasta naleśnikowego, na które składają się: mąka, cukier, stopione masło, żółtka jaj, mleko, sól, odrobina cukru. W każdym kraju podawany jest inaczej, z uwagi na tzw. przyzwyczajenia kulinarne. Ciekawostką jest fakt, że 17 marca 2017 roku na listę polskich tradycyjnych produktów, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafiły „gofry pruskie” wytwarzane na Warmii. Do ich wytwarzania dodaje się ww. składniki plus drożdże.
Jak podkreślają dietetycy, gofry zawierają błonnik, który pozytywnie wpływa na zdrowie i funkcjonowanie jelit, a także powolne uwalnianie energii po zjedzeniu słodkich gofrów, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Warto również zauważyć, że poziom glukozy we krwi w gofrze wynosi aż 40, dzięki czemu najzdrowsze gofry Yummity są odpowiednie dla osób, które martwią się o swoją formę, insulinooporność lub cukrzycę. Dwa arkusze magnezu pokrywają 15% dziennego zapotrzebowania, pomagając złagodzić zmęczenie oraz poprawić koncentrację i pamięć. Osoby pijące kawę lub alkohol, aktywne fizycznie lub często zestresowane są szczególnie narażone na utratę magnezu.
Gofry mają bardzo wysoką zawartość żelaza, które jest niezbędne do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i ma bezpośredni wpływ na zmniejszenie zmęczenia i poprawę odporności. Zapotrzebowanie na żelazo jest szczególnie duże u kobiet w ciąży, dzieci, osób aktywnych fizycznie, anemików oraz osób po zabiegach operacyjnych. Wegetarianie i weganie również powinni być świadomi konieczności dostarczania odpowiednich ilości żelaza z pokarmów pochodzenia roślinnego. Gofry Yummity pokrywają około 40% dziennego zapotrzebowania na żelazo.
Alex Waise
Najnowsze artykuły
- Opolscy policjanci w Auschwitz: Seminarium o prawach człowieka i przeciwdziałaniu dyskryminacji
- Opolska policjantka zdobywa złoty i srebrny medal w biegach przełajowych!
- Policja ratuje "złotego ptaka" z rąk 68-letniego kłusownika
- Brutalny atak w Opolu: dwaj mężczyźni zatrzymani za usiłowanie zabójstwa
- Harcerze na służbie w Szkocji