Jajeczny ajerlikier z Opolszczyzny produktem tradycyjnym!

Wniosek o wpisanie na listę Produktów Tradycyjnych tego trunku złożyło małżeństwo z Popielowa. To 70 produkt tradycyjny z naszego regionu.
To się nazywa prezent w sam raz na święta! Lista Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, powiększyła się o kolejny produkt z naszego województwa – słodki, jajeczny ajerlikier. Głównymi składnikami tego trunku są spirytus, żółtka z wiejskich jaj, mleko i cukier.
Wniosek o wpisanie ajerlikieru na listę złożyli Piotr i Anna Szafrańscy z Pasieki na Kabachach z Popielowa. Małżeństwo udowodniło, że we wsi Popielów wyroby alkoholowe były znane już w średniowieczu. Dowodem na to są zapisy w dokumencie lokacyjnym wsi. Okoliczna ludność piła trunek w dużych ilościach w czasie karnawału, a śląska gospodyni zawsze miała w spiżarce schowaną buteleczkę na wszelki wypadek. Bez podania ajerlikieru nie mogły się obejść żadne śląskie uroczystości.
Likier ma żółtą barwę o odcieniu zależnym od koloru żółtek użytych do produkcji. Ponadto w śląskich domach gospodynie przygotowywały wersję waniliową i czekoladową (w gwarze: ajerlikier wanilowy lub siokoladowy/szekuladowy). Wersję czekoladową sporządza się dodając kakao do ucieranych jajek z cukrem lub roztopioną czekoladę.
W ostatnim czasie na Listę Produktów Tradycyjnych wpisane zostały m.in: pranzunki, żur żyniaty, zupa rakowa, babka zista, krośnicka szpajza, masło czyszeckie czy polewka z maślanki.
źródło: UMWO/IT
Najnowsze artykuły
- W 20. rocznicę śmierci w MBP w Opolu odbędzie się wieczór z poezją Karola Wojtyły
- Spada liczba umów o dzieło. ZUS podsumował miniony rok
- Akcja Stowarzyszenia Horyzonty - "Oddaj krew, podziel się miłością!" już po raz 19.
- Funkcjonariusze opolskiej KAS wykryli narkotyki w bagażu dwójki pasażerów autokaru
- Opolscy policjanci w Auschwitz: Seminarium o prawach człowieka i przeciwdziałaniu dyskryminacji