Jajeczny ajerlikier z Opolszczyzny produktem tradycyjnym!

Wniosek o wpisanie na listę Produktów Tradycyjnych tego trunku złożyło małżeństwo z Popielowa. To 70 produkt tradycyjny z naszego regionu.
To się nazywa prezent w sam raz na święta! Lista Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, powiększyła się o kolejny produkt z naszego województwa – słodki, jajeczny ajerlikier. Głównymi składnikami tego trunku są spirytus, żółtka z wiejskich jaj, mleko i cukier.
Wniosek o wpisanie ajerlikieru na listę złożyli Piotr i Anna Szafrańscy z Pasieki na Kabachach z Popielowa. Małżeństwo udowodniło, że we wsi Popielów wyroby alkoholowe były znane już w średniowieczu. Dowodem na to są zapisy w dokumencie lokacyjnym wsi. Okoliczna ludność piła trunek w dużych ilościach w czasie karnawału, a śląska gospodyni zawsze miała w spiżarce schowaną buteleczkę na wszelki wypadek. Bez podania ajerlikieru nie mogły się obejść żadne śląskie uroczystości.
Likier ma żółtą barwę o odcieniu zależnym od koloru żółtek użytych do produkcji. Ponadto w śląskich domach gospodynie przygotowywały wersję waniliową i czekoladową (w gwarze: ajerlikier wanilowy lub siokoladowy/szekuladowy). Wersję czekoladową sporządza się dodając kakao do ucieranych jajek z cukrem lub roztopioną czekoladę.
W ostatnim czasie na Listę Produktów Tradycyjnych wpisane zostały m.in: pranzunki, żur żyniaty, zupa rakowa, babka zista, krośnicka szpajza, masło czyszeckie czy polewka z maślanki.
źródło: UMWO/IT
Najnowsze artykuły
- Ponad 900 tysięcy złotych z budżetu województwa na projekty instytucji kultury
- Krótkie terminy na badanie tomografem w Opolu
- Piastonalia 2025 – co w programie
- Opolscy policjanci podsumowali długi weekend majowy
- „Młoda Scena NCPP”- konkurs dla młodych artystów. Sprawdź, jakie nagrody czekają uczestników