Kraple trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych
Pod taką nazwą na Śląsku Opolskim kryją się pączki, znane również jako kreple, krepliki lub krapliki. To 72 produkt z regionu wpisany na tę prestiżową listę.
Wniosek o wpisanie krapli na listę złożyli do Andrzej Buły, marszałka województwa opolskiego, Maria i Franciszek Magoszowie, właściciele cukierni Magosz z Krapkowic. Kolejnym krokiem w docenieniu produktu było złożenie dokumentów do ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
Tradycja smażenia krepli (krapli) na Opolszczyźnie związana jest z dwoma śląskimi obrzędami. Przede wszystkim kraple robiło się na tak zwane „zapusty”, czyli współczesny karnawał, a także smażyło się je przy okazji jesiennego skubania pierza. Nazwa pączków w gwarze śląskiej pochodzi od niemieckiego słowa Krapfen.
Państwo Magoszowie dbają, aby produkty z ich cukierni oddawały smak dawnych wypieków. Korzystają z przepisów, zachowanych w starych zeszytach. Kraple są 72 produktem z województwa opolskiego, wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
źródło: UMWO/IT
Najnowsze artykuły
- Opolscy policjanci w Auschwitz: Seminarium o prawach człowieka i przeciwdziałaniu dyskryminacji
- Opolska policjantka zdobywa złoty i srebrny medal w biegach przełajowych!
- Policja ratuje "złotego ptaka" z rąk 68-letniego kłusownika
- Brutalny atak w Opolu: dwaj mężczyźni zatrzymani za usiłowanie zabójstwa
- Harcerze na służbie w Szkocji