Poznaj Śląsk „od kuchni” z nowym wydawnictwem UO
„Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska” to zbiór obejmujący 974 hasła oraz 40 autorskich zdjęć. To rodzaj słownika języka i kultury kulinarnej regionu, a przy tym pierwsza tego typu pozycja na polskim rynku.
Powstanie leksykonu to efekt wieloletniej współpracy dwóch badaczek: Lidii Przymuszały i Doroty Świtały-Trybek, które połączyły siły, aby stworzyć interdyscyplinarną pracę z pogranicza lingwistyki i kulturoznawstwa. Opracowanie to jest pierwszym tak obszernym i wieloaspektowym zbiorem śląskiej leksyki i kulinariów regionu.
Materiał źródłowy zbierano przez 12 lat! W trakcie badań terenowych przeprowadzonych w 156 miejscowościach na terenie województw opolskiego i śląskiego. Autorki odwiedziły zarówno aglomeracje wielkoprzemysłowe, jak i małomiasteczkowe i wiejskiej społeczności.
Publikacja jest adresowana zarówno do badaczy różnych dyscyplin naukowych zajmujących się problematyką dziedzictwa kulturowego, jak i do szerokiego grona odbiorców, w tym do miłośników regionu zainteresowanych tradycjami kulinarnymi.
Wydanie Leksykonu zbiega się w czasie z Europejskimi Dniami Dziedzictwa, organizowanymi przez Instytut Historii UO i Muzeum Uniwersytetu Opolskiego, które w tym roku odbywają się pod hasłem „Smaki dziedzictwa”. Wszystkich chętnych zapraszamy do udziału w tym wydarzeniu w sobotę, tj. 18 września, na Wzgórzu Uniwersyteckim.
źródło: UO/JM
Najnowsze artykuły
- Opolscy policjanci w Auschwitz: Seminarium o prawach człowieka i przeciwdziałaniu dyskryminacji
- Opolska policjantka zdobywa złoty i srebrny medal w biegach przełajowych!
- Policja ratuje "złotego ptaka" z rąk 68-letniego kłusownika
- Brutalny atak w Opolu: dwaj mężczyźni zatrzymani za usiłowanie zabójstwa
- Harcerze na służbie w Szkocji