Rozpoczął się sezon na jagodobranie! Święto dla zbieraczy i łasuchów

Nadeszła ta pora roku, którą każdy zbieracz owoców leśnych bardzo sobie chwali. Właśnie teraz wybierając się do lasu, możemy w nim znaleźć i zerwać prosto z krzaczka jagody. Te niewielkie, granatowe kuleczki są idealnym dodatkiem do wielu potraw. Bułeczki drożdżowe, pierogi czy koktajle z jagodami są uwielbiane przez wielu ludzi.
Do lasu z koszyczkiem można wybrać się nie tylko po grzyby, ale i po soczyste… jagody. Te smaczne owoce pojawiają się w lipcu i kuszą wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Jak je zbierać i o czym musimy pamiętać wybierając się na jagodobranie?
Przypominamy nasz ubiegłoroczny odcinek poświęcony owocom lasu, w którym Jacek opowiadał o tym, jak mądrze i dobrze zbierać jagody w lesie.
Kiedy wrócimy z jagodobrania, po umyciu owoców, możemy je ze smakiem w czystej postaci skonsumować, bądź też potraktować nasze owoce jako wyśmienity dodatek do lodów czy innych różnych słodkich przekąsek.

Z naszym leśnym skarbem można również ulepić pierogi z jagodami, które cieszą się dużą popularnością na polskich stołach.

A Wy jakie macie sposoby na jagody?
Najnowsze artykuły
- Opolanie otrzymali już 56 mln zł z renty wdowiej. ZUS podsumowuje pierwsze wypłaty
- XXI Master Truck 2025 - sprawdź program [18-20 lipca]
- Zalanie na DK38 usunięte. Droga Głubczyce–Kędzierzyn-Koźle znów przejezdna
- Nowa droga rowerowa i przebudowa przystanku przy pływalni Akwarium
- ZUS rozszerza pomoc dla przedsiębiorców dotkniętych powodzią