wtorek, 30 kwietnia 2024

Rozpoczął się sezon na jagodobranie! Święto dla zbieraczy i łasuchów

 fot. ŁK

Nadeszła ta pora roku, którą każdy zbieracz owoców leśnych bardzo sobie chwali. Właśnie teraz wybierając się do lasu, możemy w nim znaleźć i zerwać prosto z krzaczka jagody. Te niewielkie, granatowe kuleczki są idealnym dodatkiem do wielu potraw. Bułeczki drożdżowe, pierogi czy koktajle z jagodami są uwielbiane przez wielu ludzi.

Do lasu z koszyczkiem można wybrać się nie tylko po grzyby, ale i po soczyste… jagody. Te smaczne owoce pojawiają się w lipcu i kuszą wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Jak je zbierać i o czym musimy pamiętać wybierając się na jagodobranie?

Przypominamy nasz ubiegłoroczny odcinek poświęcony owocom lasu, w którym Jacek opowiadał o tym, jak mądrze i dobrze zbierać jagody w lesie.

Czy można czas w lesie spędzić na słodko? #10

Kiedy wrócimy z jagodobrania, po umyciu owoców, możemy je ze smakiem w czystej postaci skonsumować, bądź też potraktować nasze owoce jako wyśmienity dodatek do lodów czy innych różnych słodkich przekąsek.

jagody_kubek
fot. Nadleśnictwo Opole

Z naszym leśnym skarbem można również ulepić pierogi z jagodami, które cieszą się dużą popularnością na polskich stołach.

pierogi_z_jagodami
fot. Jacek Boczar

A Wy jakie macie sposoby na jagody?

Facebook