sobota, 20 kwietnia 2024

Salmonella w słodyczach marki Kinder

 fot. pexels.com

Ferrero współpracuje z europejskimi organizacjami zajmującymi się bezpieczeństwem żywności w związku ze zgłoszonymi przypadkami salmonelli. Troska o konsumentów jest zawsze najwyższym priorytetem Ferrero. W ramach środków prewencyjnych Ferrero zdecydowała o wycofaniu ze sprzedaży produktów Kinder Niespodzianka Maxi 100g, Kinder Schoko-Bons 46g, 125g, 200g Kinder Maxi Mix Peluche 133g, zawierających produkt Kinder Schoko-Bons oraz Kinder Mini Eggs 100g.– informuje producent na stronie kinder.com

Do listy produktów wycofywanych w Polsce należą:

Wszystkie opakowania Kinder Mini EGGS o gramaturze 100 g,

Wszystkie opakowania Kinder Schoko-bons o gramaturze 46 g, 125 g, jak i 200 g,

Kinder Niespodzianka Maxi Easter o gramaturze 100g i terminie minimalnej trwałości: 21.08.2022,

Wszystkie opakowania Kinder Niespodzianka Maxi o gramaturze 100 g,

Kinder Maxi Mix z maskotką o gramaturze 133g i terminem minimalnej trwałości: 21.08.2022.

Powodem podjęcia takich środków jest wykrycie salmonelli u belgijskiego dostawcy. Prewencyjne wycofywanie produktów dotkniętych ryzykiem ma również miejsce w Wielkiej Brytanii. Brytyjska Agencja Standardów Żywności zaapelowała, by nie spożywać Kinder Niespodzianek (20g), których termin minimalnej trwałości wynosi od 11.07.2022 do 07.10.2022. Pod tym względem nie mamy się czego obawiać ponieważ wszystkie 20-gramowe jajka niespodzianki, dostępne w polskich sklepach produkowane są wyłącznie w Polsce.

Czy zagrożenie zarażenia się Salmonellą nie jest zwykłym wyolbrzymianiem?

Wszystkie produkty marki Kinder miały negatywny wynik testu na obecność salmonelli. Jednak w Wielkiej Brytanii pojawiło się już kilkadziesiąt przypadków zarażeń, które łączy wcześniejsze spożycie objętych ryzykiem produktów.

Jeśli kupiłeś któryś z wymienionych produktów, stanowczo odradzamy jego spożywanie. Złym pomysłem jest również obdarowanie nim kogoś, chociażby w ramach wielkanocnego prezentu. Z Salmonellą nie ma żartów. Zarażenie niesie ze sobą objawy, które są niebezpieczne dla zdrowia, a w ekstremalnych przypadkach nawet i życia.

Co zrobić gdy już spożyłeś objęty ryzykiem produkt? Nie panikuj. Jeśli zaobserwujesz u siebie objawy zarażenia, niezwłocznie skontaktuj się z lekarzem.

 

Pierwsze objawy choroby wywołanej bakterią salmonella występują zwykle do 6 godzin od momentu styczności z bakterią. W niektórych przypadkach pierwsze symptomy mogą pojawić się nawet po 72 godzinach. Sama choroba trwa od dwóch do siedmiu dni. Początkowe objawy to zwykle nudności, wymioty i bóle brzucha. Z czasem może pojawić się ostra biegunka oraz gorączka (do 39◦C). Niekiedy występują także bóle i zawroty głowy. Wówczas należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Warto podkreślić, że zarówno u dzieci, jak i dorosłych choroba ma podobny przebieg. Choć objawy dolegliwości są dokuczliwe, to zwykle nie wymagają dodatkowego leczenia, a chorzy sami po kilku dniach wracają do zdrowia.
podaje producent na stronie kinder.com

autor: WS

Facebook