piątek, 22 listopada 2024

Sieć dziedzictwa kulinarnego regionu rośnie w siłę

 źródło: UMWO

Syrop z kwiatów lawendy, tort bezowy czy zemfy to produkty, których można skosztować w opolskich firmach czy gospodarstwach ze znakiem Dziedzictwa Kulinarnego. Sieć właśnie powiększyła się o 8 nowych członków.

Do grona ambasadorów opolskiej żywności, czyli członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie, dołączyło 8 nowych firm i gospodarstw. Patrycja Dyla-Szynklarz chociażby wytwarza syrop z kwiatów lawendy lekarskiej czy syrop z płatków róży stulistnej.

Nasze produkty zostały zweryfikowane, produkowane są przez nas z pokolenia na pokolenie. To dla nas swojego rodzaju pamiątka rodowa, która ma szansę na mocniejszą promocję w regionie.
Patrycja Dyla-Szynklarz z Lawendowego Zacisza w Biadaczu

Sieć ma przede wszystkim promować to co dobre i lokalne. Jej członkami są rolnicy, ogrodnicy, producenci i przetwórcy żywności, restauracje, firmy cateringowe, a także sprzedawcy, którzy po spełnieniu kryteriów wymaganych dla produktów i potraw uznawanych za żywność lokalnego pochodzenia, mogą używać oznaczenia „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”.

Oto nowi członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie:

1. Patrycja Dyla-Szynklarz Gospodarstwo Rolne (Kamienisko). Do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie zgłosiła: syrop z kwiatów lawendy lekarskiej, syrop z płatków róży stulistnej, syrop z owoców bzu czarnego, syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.
2. Cukiernia Gorgosz Adam Gorgosz (Dobrodzień). Do sieci DKO zgłasiła: tort bezowy, sernik opolski.
3. Fancy-Food Catering Tomasz Rosa (Kozuby). Do sieci DKO zgłosiło: roladkę z karpia na puree z kalafiora i z burakami z pomarańczą, tradycyjny żurek na maślance, tradycyjną roladę śląską w sosie pieczeniowym z modrą kapustą, pierożki z serem kozim.
4. Gospodarstwo Agroturystyczne Zacisze Antoszka (Walce). Do sieci DKO zgłosiło: „modziki”- młode gołębie, „kramliki” kompot ze starej odmiany jabłek, „szwestki” – kompot i dżemy ze śliwek starej odmiany, „zemfy”- pikle z ogórków
5. Restauracja REGIUS (Opole). Do sieci DKO zgłosiła: kaczkę pieczoną hrabiego, pstrąga pieczonego z pieca
6. Pałacowa Winnica Godyla (Pawłowice). Do sieci DKO zgłosiła: wino białe Solaris, Johanniter, Muscaris, Souvigner Gris, Siegerrebe, wino czerwone i różowe: Cabernet Cortis, Rondo oraz Regent.
7. PPHU Tom s.c. Tomasz Mróz, Monika Mróz , Gospoda i Masarnia Mróz z Kadłuba. Do sieci DKO zgłosiła: kiełbasę wiejską czosnkową, kiełbasę śląską.
8. Restauracja Zamkowy Młyn (Krapkowice). Do sieci DKO zgłosiła: deskę młynarza ze swojskimi wędlinami i serami, opolską roladę wołową z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

Sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie liczy już 79 członków.

źródło: UMWO/IT

Facebook