Plac Sebastiana 7
środa, 10 sierpnia 2022

Studenci wydali książkę kucharską. Jakie przepisy polecają?

 Źródło: Politechnika Opolska

Czasy, kiedy studencka kuchnia kojarzyła się wyłącznie z parówką i tostami, minęły bezpowrotnie. Najlepszym tego dowodem jest wydana właśnie książka kucharska autorstwa… studentów Politechniki Opolskiej. To poradnik nie byle jaki, bo zawierający przepisy na dania ze wszystkich stron świata.

Studenci z opolskiej uczelni gotować lubią i potrafią. Politechnika Opolska od kilku lat organizuje cieszące się dużą popularnością zawody w ramach Międzynarodowego Dnia Gotowania. Impreza w tym roku nie mogła się odbyć, ale zamiast niej na uczelni rozpoczynał się niedawno Wirtualny Tydzień Gotowania.

Ucząc się nowej rzeczywistości, podążając za trendem wydarzeń w trybie on-line, postanowiliśmy nie tylko opublikować książkę, ale też zorganizować Wirtualny Tydzień Gotowania. W jego ramach na facebookowym fanpage’u Działu Współpracy Międzynarodowej codziennie do początku grudnia będą publikowane przepisy na narodowe potrawy tegorocznych studentów programu Erasmus+.
Marta Dębowska, Dział Współpracy Międzynarodowej Politechniki Opolskiej

Jak dodaje organizatorka wydarzenia, studenci z zagranicy podzielą się też swoimi uwagami na temat kuchni polskiej.

A skąd pomysł na książkę kucharską? Organizatorzy podkreślają, że przepisy na tak pyszne dania po prostu nie mogły się zmarnować. Obok wersji tradycyjnej, pojawi się też elektroniczna. Sama publikacja jest owocem współpracy studentów z Instytutem Konfucjusza, kołami naukowymi, studenckim radiem EMITER i uczelnianą stołówką.

Książka stanowi zbiór przepisów na potrawy, które na przestrzeni lat pojawiły się na stołach w ramach Międzynarodowego Dnia Gotowania. Z jej pomocą każdy może udać się w kulinarną podróż dookoła świata, zwłaszcza teraz, kiedy podróżowanie jest utrudnione przez wirusa.
Marta Dębowska, Dział Współpracy Międzynarodowej Politechniki Opolskiej
przepis
książka kucharska
Źródło: Politechnika Opolska

 

Każdego, kto ma ochotę dołączyć do tej kulinarnej podróży, zapraszamy TUTAJ

Autor: SI

Facebook