niedziela, 24 listopada 2024

XIV Festiwal Opolskich Smaków. Sprawdź program wydarzenia!

 fot. ŁK, archiwum Opole News

Na placu Kopernika wystartuje już po raz 14. Festiwal Opolskich Smaków FOOD & MUSIC. Impreza rozpocznie się (25.08) w piątek o godz. 15:00 i potrwa aż do niedzieli (27.08). Jej oficjalne otwarcie zaplanowane jest na 18:00. Mieszkańcy Opola będą mogli spróbować smakołyków z różnych części świata. Nie zabraknie również dobrej zabawy i muzyki za sprawą koncertu finalistów Craft Music City.

To wydarzenie kulinarne jest już tradycją miasta Opola, gromadzi ono na placu Kopernika (przy Galerii Handlowej Solaris) wiele odbiorców. Podczas zeszłorocznej edycji pojawiło się ok. 10 tys. osób. To w tym miejscu będzie stać  20 drewnianych domków z przysmakami lokalnych restauratorów oraz producentów. Pojawią się również food trucki oferujące potrawy z różnych części świata, między innymi: Japonii, Meksyku, Grecji oraz Ameryki. Na otwarciu festiwalu przyjedzie ciężarówka Wawel Truck, która zaserwuje słodkie zabawy ze słodyczami w roli głównej. Również miłośnicy trunków będą mogli spróbować piwa rzemieślnicze o niepowtarzalnych smakach i aromatach, które zostały stworzone przez małe browary z pasją o najwyższej jakości.

Na dodatek odbędą się spotkania z pasjonatami gotowania. Szefowie kuchni restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj przedstawią swoje popisowe potrawy, które będą do  skosztowania. Główną gwiazdą wydarzenia kulinarnego będzie Ślązak Kuba Tomaszczyk (najmłodszy zwyciężca  w naszym kraju, 11. edycji, kulinarnego show Masterchef). Festiwal Opolskich smaków to również warsztaty, gdzie można przygotować zdrowe dietetyczne jedzenie, udekorować wakacyjne smakołyki, czy przygotować ozdoby z wosku pszczelego.

Nie zabraknie również dobrej muzyki. Podczas trzech dni festiwalu odbywać się będzie koncert muzyczny Craft Music City. Wystąpi w nim 9 finalistów, którzy powalczą o nagrodę w postaci własnego koncertu w Narodowym Centrum Polskiej Piosenki. Zwyciężca zostanie wybrany przez uczestników imprezy.

Organizatorami XIV Festiwalu Opolskich Smaków są:  Miasto Opole, Centrum Handlowe „Solaris“ oraz Agencja „Craft Music“. Partnerzy wydarzenia to: Energetyka Cieplna Opolszczyzny S.A., Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna, Lasy Państwowe, Zakład Komunalny w Opolu oraz Narodowe Centrum Polskiej Piosenki.

grafika: opole.pl

XIV Festiwal Opolskich Smaków FOOD & MUSIC
PROGRAM:

Piątek 25 sierpnia 2023 r.

15.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki

14.00 – 20.00 – Wawel Truck – interaktywna ciężarówka pełna atrakcji

15.00 – 18.00 – Akademia golfa dla dzieci (Karolinka Golf Park)

15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem kuchni restauracji Śtantin Stare Siołkowice – Danielem Lazinka: Pranzunki – popularna potrawa śląskiej wsi.

15.00 – 18.00 – Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Przystawka – tatar z śledzia z majonezem lubczykowym, podany na toście francuskim oraz danie główne – risotto z kaszanką, jabłkiem, rzodkiewką i śmietaną z Olesna.                          

18.00 – Oficjalne otwarcie festiwalu

18.00 – 21.00 –  Koncerty finalistów Craft Music City

Sobota 26 sierpnia 2023 r.

12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze,  Food Trucki

12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!

12.00 – 17.00 – Warsztaty dla dzieci: Lukrowanie wakacyjnych słodkości

12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefową kuchni Bistro Finezja z Tułowic – Kingą Gallą: Faworki z karpia niemodlińskiego w dwóch odsłonach: z musem z pieczonej dyni i papryki oraz sosem chrzanowym z kaparami

13.00 – 18.00 – Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci „Las i jego dobro”.

13.00 – 13.30 – Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem

13.30 – 18.00 – Gotowanie z Kubą Tomaszczykiem (MasterChef Junior, MasterChef):

– Starter: tatar z sarny, marynowane grzyby, grzanka z pesto ziołowym i olejem Głubczyckim

– Danie główne: casolett z golonką i  fasolą Wrzawską, kiełbasą jałowcową i udkami kaczymi

– Deser: sernik z mascarpone z karmelizowanymi owocami leśnymi i z ziemią z czekolady

15.00 – 18.00 –  Gotowanie z szefem restauracji Zamkowy Młyn Krapkowice –   Arkadiuszem Chwałkiem: Karminadle z tymiankiem, pure ziemniaczanym z nutą musztardową oraz musem z pietruszki i sianem z pora.

15.00 -15.30 – Panel dyskusyjny: Produkty pszczele żywią i leczą

16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las jako spiżarnia i nie tylko.

18.00 – 21.00 – Koncerty finalistów Craft Music City

Niedziela 27 sierpnia 2023 r.

12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki

12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefem Restauracji Hotelu Mercure Opole – Radkiem Bebekiem: Żurek na maślance.

12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!

13.00 – 17.00 – Warsztaty: Zabawy z woskiem pszczelim

13.00 – 17.00 – Gotowanie z Karolem Kus (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej  patelni

15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem restauracji Opolanka – Marcinem Klichem: Mus z chałwy, przecier z czarnej porzeczki i ciasto parzone.

15.00 – 18.00 – Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Curry drobiowe z trawą cytrynową i kus kusem z kalafiora

15.00 – 15.30 – Panel dyskusyjny: Pszczoły to sól ziemi – bez nich nie przeżyjemy.

16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym.

18.00 – 21:00 – Koncerty finalistów Craft Music City

Autor: Piotr Franiczek

Źródło: opole.pl

Facebook