niedziela, 24 listopada 2024

Marnujemy tony jedzenia. Pora to zmienić

 źródło: Pixabay

Potrawy i produkty, którym kończy się termin przydatności do spożycia można uratować. W Opolu wystartowała specjalna aplikacja umożliwiająca polowanie na paczki z jedzeniem nawet 70% taniej.

Badania przeprowadzone przez banki żywności wskazują na poważny problem. Rocznie marnujemy prawie 5 mln ton jedzenia! Oznacza to, że w Polsce w każdej sekundzie wyrzucane są do kosza blisko 153 kg żywności, z czego aż 92 kg w polskich domach! Nadal mamy problem, aby rozróżniać dwa terminy na etykietach – „należy spożyć do…” i „najlepiej spożyć przed”. Te pierwsze po przekroczonej dacie faktycznie mogą być groźne dla organizmu, drugie jednak jeszcze przez jakiś czas będą nadawać się do spożycia.

Magda Urbaniec z Opola kilka miesięcy temu postanowiła żyć bardziej eko. Troska o środowisko jest dla niej bardzo ważna. Poza segregowaniem śmieci korzysta z filtrów na wodę i reklamówek wielorazowych. Na początku 2021 roku natknęła się na aplikację Too Good To Go.

O aplikacji dowiedziałam się przez przypadek. Bardzo spodobał mi się pomysł i cel tej aplikacji. Po tygodniu uratowałam pierwszą paczkę – chciałam sprawdzić, jak to wszystko działa. Rezerwujesz paczkę, odbierasz z wyznaczonego lokalu i nigdy nie wiesz, co będzie w paczce – ale najważniejsze, że ratujesz dobre jedzenie przed wyrzuceniem do kosza! Nie liczyłam, ile dokładnie udało mi się zaoszczędzić, na swoim koncie mam już ponad 15 uratowanych paczek i myślę, że będzie ich jeszcze więcej.

Opowiedziałam paru znajomym o idei ratowania jedzenia i oni również postanowili przyłączyć się, aby w ten sposób zrobić coś dla naszej planety. Myślę, że tutaj wszystkie strony są wygrane. Nie dość, że ratujemy jedzenie przed zmarnowaniem, to możemy też sporo zaoszczędzić. Zyskują tutaj również lokale, które sprzedają paczki w dużo niższej cenie, ale mimo to nie muszą tracić pieniędzy zainwestowanych w produkty, którym zbliża się termin przydatności. Bardzo się cieszę, że robi się głośno o aplikacji, to naprawdę dobry sposób na pomoc naszej planecie! Mam nadzieje, że dzięki niej wzrośnie świadomość tego, że ratując jedzenie, mamy wpływ na poprawę naszego klimatu i nie tylko!
Magda Urbaniec, mieszkanka Opola

W tej proekologicznej aplikacji można znaleźć i upolować pyszne paczki-niespodzianki oferowane przez restauratorów lub handlowców, żeby uratować posiłki, których nie udało się sprzedać. Wśród miejsc, które dołączyły do aplikacji Too Good To Go, znalazły się: Kofeina 2.0, Bistro TejkEłej 2, Jasminum, Atelier Cafe, Rosół Regeneracyjny, Terra, coffeeseven, Pracownia Dobroci Opole, SPOKO Cafe & Bistro, Papada, San Ekobar, Acerola Biomarket, Bezcukrowa Cafe, Bistro Finezja, Quchnia, VegeQuchnia, a także sieci Carrefour, Pizza Hut, Costa Coffee, Grycan czy BP.

Jak informuje firma, każdy uratowany pakunek to ok. 2,5 kg niezmarnowanej emisji CO2e. W ciągu rocznej działalności użytkownicy aplikacji uratowali ponad 815 tysięcy posiłków, nie marnując tym samym 2 000 ton CO2e. To tyle, ile wyemitowałby samolot, wykonując 401 lotów dookoła świata!

źródło: Too Good To Go/IT

Facebook