sobota, 27 kwietnia 2024

Kraple trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych

 źródło: UMWO

Pod taką nazwą na Śląsku Opolskim kryją się pączki, znane również jako kreple, krepliki lub krapliki. To 72 produkt z regionu wpisany na tę prestiżową listę.

Wniosek o wpisanie krapli na listę złożyli do Andrzej Buły, marszałka województwa opolskiego, Maria i Franciszek Magoszowie, właściciele cukierni Magosz z Krapkowic. Kolejnym krokiem w docenieniu produktu było złożenie dokumentów do ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

W moim rodzinnym domu pączki nadziewało się przed ich smażeniem. Dzięki temu ta marmolada w środku miała jeszcze lepszy smak. Tak w naszej cukierni robimy do dnia dzisiejszego. Pączki, które są u nas w sprzedaży, robione są na bazie starych przepisów i dobrej jakości składników, bez polepszaczy i konserwantów. Dzięki temu przypominają wielu osobom smak pączków, które pamiętają z domu i mamy dzięki temu wierną rzeszę stałych klientów, którzy przychodzą do nas po kraple.

Pączki mamy w ofercie przez cały rok, nie tylko z okazji tłustego czwartku. Często już w godzinach południowych nie można ich kupić, bo zostały wszystkie wyprzedane. Pączki tradycyjnie polewamy lukrem, choć są też zwolennicy posypywania ich cukrem pudrem.   
Maria Magosz, właścicielka cukierni

Tradycja smażenia krepli (krapli) na Opolszczyźnie związana jest z dwoma śląskimi obrzędami. Przede wszystkim kraple robiło się na tak zwane „zapusty”, czyli współczesny karnawał, a także smażyło się je przy okazji jesiennego skubania pierza. Nazwa pączków w gwarze śląskiej pochodzi od niemieckiego słowa Krapfen.

Państwo Magoszowie dbają, aby produkty z ich cukierni oddawały smak dawnych wypieków. Korzystają z przepisów, zachowanych w starych zeszytach. Kraple są 72 produktem z województwa opolskiego, wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

źródło: UMWO/IT

Facebook