piątek, 26 kwietnia 2024

Wysoki poziomu alkaloidów pirolizydynowych to powód wycofania partii pyłku kwiatowego.

 fot. Pixabay.com

GIS wycofuje ze sklepów kolejny produkt bowiem zawiera on toksyczne substancje.

W badaniach Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w przedmiotowym produkcie. Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Pyłek kwiatowy

Numer partii: 26/08/2024 08:36 7/1

Data minimalnej trwałości: 26.08.2024

Producent: Gospodarstwo Pasieczne ,,Sądecki Bartnik” Sp. z o.o. Stróże 235, 33-331 Stróże

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent podjął działania w celu zwiększenia kontroli surowca w zakresie poziomu alkaloidów pirolizydynowych. W ramach działań naprawczych producent rozpoczął procedurę wycofania z rynku oraz poinformował odbiorców kwestionowanego towaru .

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Sączu nadzoruje proces wycofywania prowadzony przez producenta.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

„Alkaloidy pirolizydynowe (AP) to wtórne metabolity roślinne wydzielane przez roślinę w celu ochrony przed roślinożercami. Rośliny zielarskie, które zawierają alkaloidy pirolizydynowe, takie jak: podbiał, lepiężnik i żywokost, są albo zabronione do użytku wewnętrznego, albo ich dawkowanie jest ograniczone w zależności od zawartości alkaloidów. Problem jednak rodzi się w momencie, gdy surowiec roślinny zostaje zakażony innymi roślinami zawierającymi alkaloidy pirolizydynowe. Alkaloidy pirolizydynowe mogą przedostawać się do zbieranych zbóż, ziół, warzyw czy roślin przeznaczonych na kiszonkę. W ten sposób następuje zakażenie łańcucha żywnościowego alkaloidami, które mogą przedostawać się do takich produktów, jak: chleb, ciasta, miody, mieszanki sałat, herbaty ziołowe, suplementy diety na bazie ziół, mięso, jaja, mleko itp”.

Dlaczego te substancje mogą być groźne dla człowieka? Jak piszą naukowcy, działają toksycznie i genotoksycznie, mogą także wywołać zatrucia.

Facebook