piątek, 29 marca 2024

Czekolada i fasola, czyli zaskakująco smaczne i niskokaloryczne połączenie!

 fot. Wiktoria Janik

Brownie to ciasto, które cieszy się ogromną popularnością. Istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie, od klasycznych po te znane jedynie wąskiemu gronu. Ale które z nich jest najsmaczniejsze? Na to jednoznacznie odpowiedzieć nie możemy, jednakże z chęcią wskażemy miejsce serwujące przepyszne brownie! Jaki sposób na to przesiąknięte czekoladowym aromatem ciasto ma kawiarnia San Sebastian?

 fot. Wiktoria Janik

Kawiarnia San Sebastian ma do zaoferowania zdecydowanie niebanalną wersję brownie. Co czyni ją tak wyjątkową? Otóż jednym z jej głównych składników jest czerwona fasola. Nie jest to powszechny składnik europejskich słodyczy, ale w Azji już od wielu lat jest używany w produkcji słodkich łakoci. Przykładem są Japońskie: Mochii (ryżowe ciasteczka) oraz Dorayaki (puszyste naleśniki) o nadzieniu z czerwonej fasoli. We wschodniej Azji powszechnym jest zajadanie się Anko (słodką pastą z czerwonej fasoli).

Okazuję się, że ten składnik równie dobrze sprawdza się w brownie! Kolejnym z głównych składników serwowanego przez kawiarnie San Sebastian ciasta jest gorzka czekolada, która podkreśla jego wyrazisty smak. Wspomniana wersja brownie dodatkowo uraczy nas cieszącym podniebienie, malinowym posmakiem. Jest to również bezpieczna opcja dla osób będących na diecie, ale też i dla tych którzy monitorują dzienny wskaźnik przyjmowanego cukru.

Jeden kawałek ma jedynie:

  • 155 kcal
  • 7g białka
  • 6 g tłuszczy
  • 19 węglowodanów 

Zarówno gorzka czekolada, jak i czerwona fasola są bogate w magnez, więc kawałek upieczonego z tych składników brownie pozwoli nam uzupełnić wspominany pierwiastek, po tym, jak zmniejszyliśmy jego ilość w swoim ciele za pomocą filiżanki kawy.

brownie
fot. ŁK

Artykuł powstał przy współpracy z kawiarnią San Sebastian na Placu Sebastiana 7 w Opolu.

Autor: WS

Facebook