piątek, 24 maja 2024

Sprawdź, co trzeba wiedzieć, zanim wybierzesz się na grzyby

 fot. Józef Sieczka

Wraz z wrześniem nie tylko rozpoczyna się rok szkoły, ale także sezon na grzyby. Podgrzybki, koźlarze i borowiki, znajdziemy pod dębami, brzozami czy modrzewiami, natomiast maślaki z całą pewnością w sosnowym lesie. Kurki nie są zbyt wymagające i mogą rosnąć dosłownie wszędzie.

Poniżej kilka porad dotyczących bezpiecznego zbierania grzybów. Bezpiecznego w naszym przypadku, to przede wszystkim takiego aby nie znaleźć ich trujących odpowiedników.

Krótko o budowie grzyba

Grzyby są owocnikami wyrastającymi z grzybni, która znajduje się w ściółce i wierzchniej warstwie gleby. Grzybnia jest najważniejszą częścią grzyba, pozostaje ona w stałym współżyciu z korzeniami drzew leśnych, dzięki którym może ona prawidłowo się rozwijać. Dlatego należy przestrzegać kilku ważnych zasad, które pozwolą ochronić grzybnię przed uszkodzeniem oraz zapewnią jej dalszy rozrost.

grzybobranie
fot. Pixabay

Polecana technika zbierania grzybów

Najważniejszym aspektem przy zbieraniu grzybów jest ochrona grzybni przed jej zniszczeniem. Stąd też, najlepszym sposobem jest wycinać grzyby ostrym nożem tuż przy ziemi. Miejsce po grzybie powinno się przykryć ściółką, aby grzybnia bez potrzeby nie wysychała. W taki sposób, za rok w tym samym miejscu, po raz kolejny znajdziemy grzyby.

Gdzie i kiedy wybrać się na grzyby?

Odpowiedź wydawałaby się prosta – w lesie. Ale nie w każdym i wszystkie ich rodzaje. Podgrzybki spotkamy praktycznie wszędzie –  w lasach sosnowych, liściastych i mieszanych. Podgrzybki lubią podłoże trawiaste z wilgotnym poszyciem. Borowików, warto szukać pod sosnami i świerkami. Koźlarze lubią lasy liściaste i mieszane, znajdziemy je pod topolami, brzozami, osikami i grabami. Odpowiednim terminem pojawiania się grzybów jest połowa lata i jesień. Wtedy, przy sprzyjającej temperaturze i po opadach deszczu następuje wysyp grzybów. Grzyby lubią ciepło i deszcz, nie tolerują natomiast zimnych nocy.

Grzybobranie - nasz sport narodowy! #15

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania

  • Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś pewien, że są jadalne,
  • Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone,
  • Zbieraj grzyby do koszyków bądź pojemników przepuszczających powietrze.
  • Nigdy nie zbieraj grzybów rosnących w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia,
  • Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną,
  • W razie wątpliwości, skorzystaj z porady w najbliższym leśnictwie lub  stacji sanitarno-epidemiologicznej.
fot. Pixabay

Kurki na obiad

Jeśli nazbieraliście trochę pięknych, żółtych kurek to mamy dla Was idealny, szybki przepis na wyśmienity obiad.

  • łyżka klarowanego masła,
  • 300 g kurek,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka posiekanej pietruszki,
  • sól, pieprz.

Po oczyszczeniu i osuszeniu kurek przygotowujemy resztę składników. Rozgrzewamy łyżkę masła na patelni i dodajemy wcześniej przygotowany czosnek. Dodajemy kurki i smażymy je maksymalnie 5-10 min. Kurki solimy na koniec smażenia! Gdy zrobimy to wcześniej puszczą za dużo wody. Na sam koniec dodajemy pietruszkę i resztę ulubionych przypraw. Tak przygotowane smażone kurki możemy podawać z ziemniakami lub zjeść je na kromce świeżego pieczywa.

 

opracował: PK

źródło: www.lasy.gov.pl

Facebook